fbpx

När en fillerbehandling inte går som man tänkt sig kan vi korrigera detta med hjälp av ett fillerborttagningsmedel. Ur säkerhetsaspekt är det därför extra viktigt att kliniker eller behandlare har rätt kunskap och tillgång till medlet. Här har vi samlat de 10 vanligaste frågorna vi får om fillerborttagning.

1. Vad är fillerborttagning och vad används det till för?

Ett preparat som tar bort filler och bryter ned hyaluronsyra (HA), det vill säga det som de flesta fillerpreparaten består av. Hyaluronidase eller Hyalase som det också heter är ett enzym och ett läkemedel som bland annat började användas inom ögonkirurgi och även som en spridningsfaktor för att sprida andra läkemedel.

För estetiska behandlingar använder vi det för att behandla klumpar, puffighet under ögonen man fått av en fillerbehandling, asymmetri eller som i det flesta fall för att korrigera en fillerbehandling som inte blivit lyckad.

2. Hur går en behandling med fillerborttagning till ?

Vi går först igenom varför man vill bryta ner sin filler och i vilket syfte, sedan utför vi ett allergitest. Efter allergitestet behandlar vi området där det oönskade fillermaterialet är placerat. Behandlingen går relativt snabbt men vi ser gärna att man stannar kvar en stund efteråt för att utesluta eventuella reaktioner. Under de närmaste timmarna kan man bli svullen på grund av av koksaltet som preparatet blandas med. Fillermaterialet bryts ned successivt och det tar upp till 2 veckor att få full effekt. Desto mjukare och färskare fillermaterialet är, desto snabbare bryts det ned. Fillermaterial som har funnits längre i kroppen kan ta längre tid att bryta ned.

3. Är det farligt och vad är riskerna?

Behandlingen i sig är inte farlig men om man är allergisk mot preparatet kan det vara farligt. Det som kan ske då är att man kan få en allergisk reaktion.

4. När rekommenderas en fillerborttagning?

Områden används bland annat för:

  • Tyndall effect, framförallt vid Tear Trough. Om en fillerbehandling under ögonen har orsakat en komplikation såsom puffighet eller om man har blockerat lymfdränagesystemet.
  • Kärlocklusion som kan leda till nekros, blindhet eller stroke.
  • Missnöjd klient med oönskat resultat
  • Inkapslingar

5. Hur ofta kan man göra en behandling?

Man bör inte utföra en sådan behandling alltför ofta. Om man exempelvis bygger upp och bryter ner flera gånger kan man fråga sig om förväntningarna är realistiska eller att förutsättningarna i området inte är optimala för en fillerbehandling, exempelvis om det handlar om läppar eller under ögonen. Man bör inte överstiga en behandling i samma område mer än 2 gånger. Första gången man utför en fillerborttagningsbehandling så bryter man ned hyaluronsyra som ligger fritt i vävnaden och det som kan kvarstå är hyaluronsyra-filler som är inkapslat. Om det är inkapslat så penetrerar man den inkapslingen med en vass nål och den proceduren gör man under andra behandlingen.

6. Kan man få ned svullnaden efter fillerborttagningsbehandlingen?

Man kan inte få ned svullnaden med preparatet för fillerborttagning efter en fillerbehandling. En svullnad efter en fillerbehandling är något helt annat som brukar lägga sig under de närmaste dagarna. Vissa kan vara reaktiva mot preparatet som har animaliska källor. Om du fått en svullnad under ögonen som inte går ned efter en Tear Trough behandling så är det rätt att använda sig av fillerborttagning, då det kan bero på att filler har placerats för ytligt och binder för mycket vätska. Det kan även vara så att man blockerat lymfdranash systemet under ögonen och därav bör man bryta ned fillern.

7. Hur ser man ut direkt efter en behandling?

Efter behandlingen blir det till en början en större svullnad vilket beror på koksaltet man blandar med preparatet innan man utför behandlingen. Under en tid kan man uppleva en viss tomhet i det behandlade området men eftersom kroppen med tiden påbörjar en naturlig produktion av hyaluronsyra kommer “tomheten “ att så småningom förbättras.

8. När försvinner klumpar efter fillers?

Klumpar orsakas av olika anledningar. En orsak till klumpar kan vara att behandlaren har placerat en för hård filler i ett dynamisk område som exempelvis läpparna. Det kan även bero på att behandlaren placerar materialet för ytligt och då hjälper en hård massage direkt efter din behandling. Skulle det vara så att klumpen kvarstår så kan det vara ett alternativ att bryta ned klumpen med. preparatet Vissa typer av svullnader som är orsakade av en blödning kan ge en känsla av klumpar men det är en blodansamling som försvinner när svullnaden har lagt sig, därav bör man alltid avvakta minst 2 veckor för att utreda eventuella klumpar i exempelvis läppar.

9. Vad rekommenderas om oönskade fillerbehandlingen har utförts hos en annan klinik?

Vi rekommenderar alltid att man i första hand kontaktar den klinik som utfört fillerbehandlingen från första början för att få hjälp att korrigera behandlingen. Kliniken bör veta vilket material som används vid fillerbehandlingen, samt i vilka djup av vävnader man har placerat materialet. Det är dock inte helt ovanligt att man inte vill gå tillbaka till den kliniken som utfört fillerbehandlngen för att man kanske har tappat förtroendet för kliniken eller att behandlingen skett för flera år sedan.

10. Vilken utbildning får man lära sig om fillerborttagning?

Under filler BAS utbildningen går vi igenom grunderna men efter filler PRO utbildningen på DOCTOR_K academy blir du certifierad.

Under utbildningen går vi bland annat igenom dessa områden:

  • Kinder
  • Käklinje
  • Haka
  • Läppar
  • Fillerborttagning
Före fillerborttagning med Hyalase
Efter fillerborttagning med Hyalase

Lämna ett svar

WORD of MOUTH REKOMMENDERA EN VÄN

För varje person du rekommenderar och som blir en ny elev hos DOCTOR_K academy, så får både du och din rekommenderade vän en belöning på 1500 SEK var att använda till kurser hos oss.