fbpx

Hur får du förståelse för vilka klienter som behöver filler i näsan och vilka som behöver gå under kniven?

Det finns många komplikationer med att behandla en klient med filler i näsan innan en operation. I den här artikeln kommer plastikkirurgen Mr Dario Rochira förklara vilka frågor du ska ställa dig och vilka riktlinjer som bör följas  för att minska komplikationer och för att få bästa resultat. 

De patienter som vill göra filler i näsan är ofta inte redo eller kan göra ett kirurgiskt ingrepp. En del vill ha en temporär lösning under tiden de funderar på att genomgå en operation och ett permanent resultat. Det finns många komplikationer med filler i näsan, till exempel risken att bli blind, eller att skada cellvävnaden. Dock kan filler också ge stora komplikationer i samband med en operation inom ett år efter ingreppet, speciellt om klienten genomgår en stängd operation.

Det är viktigt att fråga om din klient funderar över ett kirurgiskt ingrepp, om detta är något som kan komma att hända inom ett år eller snar framtid bör filler undvikas totalt, speciellt i radix området.“

Få förståelse för en stängd näsoperation

Detta är en relativt ny teknik som bevarar näsans funktioner när det kommer till vävnad, brosk, muskler, ligament och ben. Tekniken skyddar näsryggen, till skillnad från en traditionell operation, som innefattar nedbrytning, för att sen återuppbygga detta på önskat vis. Därav väljer många idag denna nya teknik för att ingreppet är mindre aggressivt då det blir en minskad svullnad, färre blåmärken och en kortare återhämtningstid. Detta gör också att det är lättare att förutspå resultatet i förhand. 

Denna teknik kom fram logiskt och enkelt genom nya upptäckter kring näsans anatomi, den viktigaste delen i detta är att området mellan de nasala benen och brosket på näsryggen är semi-rörligt och går att konvertera från konvex till rak. 

Mr Dario Rochira har kommit fram till att detta i de flesta fall är den bästa typen av operation då nästippen också kan korrigeras samtidigt, det är också en mindre traumatisk och mer kontrollerad operation. En studie gjord av Cakir et al har visat på att detta också är en metod som ger minskad svullnad och blåmärken vilket resulterar i en snabbare återhämtning.

Varför filler kan ge komplikationer under en kommande operation

Enligt plastikkirurgen Per Hedens erfarenhet håller filler i näsan längst tid jämfört med de andra typer i ansiktet. På de flesta klienterna placerar  man fillern i radix området, precis under glabellan på ett djupt plan, det vill säga i lagret över benhinnan. Detta är viktig information då vid denna typ av kirurgi kan det vara svårt att se tidigare ingrepp och filler kan hamna fel under operationen.  Det är lätt att ta bort filler under operationen om den ligger vid nästippen, men betydligt svårare om inte omöjligt att ta bort filler som placerats vid radix området. 

Vid en operation där man öppnar upp är det också en utmaning att ta bort filler placerad i radix, även om den är lättare att se. Detta på grund av att det är så pass tunn hud att det finns risk att skada cellvävnaden. Det kan också bidra till en dålig utförd operation över tid då till en början kan fillern ligga fint och rakt, men efter ett tag kommer den brytas ned och skapa nya ojämnheter. 

Med detta i tanken så ska filler i just radix området undvikas om en operation är planerad inom ett år efter ingreppet. Ett alternativ till detta är att ta bort filler med hyaluronsyra en månad innan operation, detta bör dock göras vid din injicerare då de vet exakt vart filler har placerats och kommer då ge den bästa möjliga grunden för läkaren inför operation. 

Rekommendationer

Som nämnt tidigare, klienter gör ofta icke-kirurgiska ingrepp för att få ett temporär lösning och känna av resultatet innan de genomgår en permanent operation. Med detta sagt så tycker Mr Dario Rochira att du som behandlare alltid bör ställa frågan om de senare kommer eller funderar på ett kirurgiskt ingrepp. Efter detta har behandlaren ett ansvar att berätta att en operation bör ske som tidigast ett år efter filler placerats, eller en månad efter filler tagits bort med hyaluronsyra. 

I ett idealistiskt scenario skulle behandlaren dela klientens tidigare journaler med kirurgen för bästa resultat. Journalen borde innehålla information som, typ av filler, djup, placering och hur mycket som används, datum samt signatur, också gärna före och efter bilder. På så sätt kommer kirurgen kunna ge en realistisk och genomgående utläggning om resultat efter operation och kunna förbereda sig samt planera processen i detalj. Dessvärre i Mr Dario Rochiras erfarenhet så är det många klienter som knappt minns tidigare klinik eller namn på utövaren, det är också vanligt att ingreppet gjorts i ett annat land eller att de inte vill dela med sig av tidigare ingrepp. Därför är en bra kommunikation mellan den tidigare behandlaren och kirurgen något han tycker är viktigt och vill ska i framtiden vara en självklarhet. Han vill också att det ska forskas betydligt mer då det ständigt kommer nya typer av filler och man vet inte hur de skulle kunna skapa komplikationer under en kommande operation, han vill att det yttersta ska göras innan under och efter operationen för bäst och säkrast resultat.

Aesthetics Volume7/Issue 5 – April 2020

WORD of MOUTH REKOMMENDERA EN VÄN

För varje person du rekommenderar och som blir en ny elev hos DOCTOR_K academy, så får både du och din rekommenderade vän en belöning på 1500 SEK var att använda till kurser hos oss.