fbpx
rinja-resa-injektioner

NÄR EN ESTETISK INJEKTION GÅR FEL!

5 ovärderliga tips och fakta från vår injektionsexpert, Rinja Berg

Som estetisk injektionsbehandlare kan kunskapen om hur du hanterar en komplikation vara totalt avgörande, både för behandlaren och klienten. Vi passade på att intervjua Rinja Berg, en erfaren injektionsbehandlare och föreläsare hos oss på DOCTOR_K academy, som här delar sin kunskap

för att öka din medvetenhet, och minska risken för komplikationer när du utför estetiska injektioner.

Komplikationer att vara medveten om:

Kärlocklusion

Kärlocklusion är en allvarlig komplikation som kan uppstå om filler hamnar i ett blodkärl, vilket kan leda till kärlblockering och i extrema fall blindhet. Om kärlocklusion inträffar så ska materialet snabbt brytas ned med Hyalase (fillerbottagning).

 

Hos DOCTOR_K academy får du lära dig exakt hur du känner igen tillståndet och vad du ska göra om situationen skulle uppstå.

Spridningar

Botox kan sprida sig till oönskade områden, vilket kan resultera i temporära problem som oförmåga att öppna ett öga eller att le ordentligt under cirka tre månaders tid.


Orsakerna till spridning kan till exempel vara träning, bastu eller alkoholförtäring för nära inpå en behandling, eller klientens bristande ärlighet gällande sitt hälsotillstånd, eller användning av till exempel blodförtunnande läkemedel.

Allergiska reaktioner/Allergisk chock

Även om allergiska reaktioner mot fillers och hyalase är extremt ovanliga så kan de inträffa.
Det är viktigt att utföra allergitester innan varje behandling för att undvika reaktioner mot ämnen som hyalase. För att hantera allergiska reaktioner ska din klinik alltid ha lämpliga mediciner tillgängliga, såsom antihistaminer. Går klientens tillstånd över från en allergisk reaktion till en allergisk chock, så betyder det att personen riskerar att bli medvetslös. Då behöver du ha epipen till hands och även kontakta läkarvård. 


Knölar

Mindre komplikationer som knölar kan uppstå och kräver vanligtvis nedbrytning av materialet med hjälp av hyalase och eventuell omstart av behandlingen.

Före efter fillerborttagning med hyalase

Förebyggande åtgärder och lösningar1. Anatomikunskap

Det gäller att känna till anatomin i ansiktet. Vilket ibland kan vara utmanande då alla inte är anatomiskt lika, om de tex gjort operationer i ansiktet tidigare kan det påverka ansiktets anatomi. Något som du får lära dig mer om hos oss på DOCTOR_K academy.

2. Säker injektionsteknik:

Var noga med att aspirera vid varje stick för att försäkra dig om att inte injicera i ett blodkärl. Är det en klient som exempelvis blöder mycket när du gör läppar så kan du minimera risken för kärlocklusion genom att använda en trubbig kanyl. Man ska aldrig säga aldrig, men med den ska du inte komma in i blodkärl. Så rätt teknik och utrustning. 

 

3. Hälsodeklarationer

Klienterna får fylla i hälsodeklarationen innan behandling. Där ligger oftast svaren. Men när en komplikation uppstår så upptäcker man ofta att klienten inte har varit ärlig i sin hälsodeklaration. 

4. Klientens medvetenhet:

Förklara riskerna för klienten innan behandlingen för att säkerställa deras förståelse och vikten av att vara ärliga i sin hälsodeklaration.

 

5. Utarbetad nödplan:

Ha en utarbetad nödplan som inkluderar medicinsk utrustning och åtgärder för att hantera olika komplikationer.

Du ska till exempel alltid ha en akutlåda med antihistaminer, alvedon och hyaluron

Hos DOCTOR_K har vi har klassificerat olika komplikationer i mindre och mer akuta.
Vid akuta situationer som kärlocklusion avbokar vi till exempel alla klienter för resten av dagen, eller vid allergisk chock vet vi att vi kontaktar sjukvården.

Detta och mycket mer får du lära dig mer om hos DOCTOR_K academy. 

 

 

 

Vi lär ut de senaste teknikerna för att undvika och hantera komplikationer

Att kontinuerligt utbilda sig och delta i kurser är viktigt för alla som utför och utbildar inom estetiska injektioner. Hos DOCTOR_K academy fokuserar vi på säkerhet och noggrannhet genom att lära ut injektionstekniker som är vetenskapligt beprövade och säkra. En av våra injektionsbehandlare och föreläsare var nyligen på kurs i södra Europa som inkluderade injicering på kadaver. Där fick vi bekräftat att injektionsteknikerna vi lär ut hos DOCTOR_K academy är de säkraste för att komma till rätt lager, och för att materialet ska hamna rätt och därigenom minimera riskerna för en rad komplikationer. 

 

 

 

Filler PRO - En vidareutbildning i fillers​

Filler PRO - En vidareutbildning i fillers​

Komplikationer

Du får även kunskap om komplikationer och vi djupdyker i fillerborttagning med Hyalase.

Vilka områden kommer du att kunna behandla efter avslutad utbildning?

- Haka - Läppar - Kinder - Käklilnje

WORD of MOUTH REKOMMENDERA EN VÄN

För varje person du rekommenderar och som blir en ny elev hos DOCTOR_K academy, så får både du och din rekommenderade vän en belöning på 1500 SEK var att använda till kurser hos oss.